Τα βασικά συστατικά των αρωμάτων

Τα βασικά συστατικά των αρωμάτων

Σήμερα, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες Γάλλων Αρωματοποιών οι βασικές κατηγορίες των συστατικών των αρωμάτων είναι:

  • Εσπερίδες: Αιθέρια έλαια που παίρνουμε από εσπεριδοειδή.
  • Φλοράλ: Αιθέρια έλαια που παίρνουμε από διάφορα λουλούδια όπως γιασεμί, τριαντάφυλλο, βιολέτα, νάρκισσο, λεβάντα.
  • Φουζέρ: Περιλαμβάνει αιθέρια έλαια από ήλεκτρο, βανίλια, πιπέρι και άλλα μπαχαρικά.
  • Κύπρος: Περιλαμβάνει αιθέρια έλαια από πατσουλι, εξωτικά φρούτα, Θυμάρι, κορίανδρον, κορόμηλο και διάφορες αλδεΰδες παρασκευασμένες με τεχνητό τρόπο.
  • Ξυλώδεις: Περιλαμβάνει αιθέρια έλαια από κέδρο, πεύκο, σανδαλόξυλο, κανέλα, μυρτιά και άλλες ουσίες που δίνουν στην κατηγορία αυτή συνήθως έντονο πράσινο χρώμα.
  • Δέρμα: Προσπαθεί να μιμηθεί την οσμή από δέρμα, καμένα ξύλα και καπνό.
  • Ανατολίτικες (Αμπρέ): Ουσίες από ζώα όπως είναι ο μόσχος, ανακατεμένες με ουσίες από άλλες κατηγορίες όπως βανίλια, λάβδανο, μπαχαρικά.

Διάκριση των αρωμάτων

Οι αρχαίοι διέκριναν τα αρώματα σε δύο κατηγορίες:

  • Σε αυτά που βρίσκονταν σε υγρή κατάσταση, τα έλαια και
  • στα παχύρρευστα και στερεά, τις αλοιφές.

Τα ρήματα που χρησιμοποιούσαν αντίστοιχα ήταν το χρίω και το αλείφω, ενώ συναντάται επίσης το ξεραλοίφειν για επάλειψη σε στεγνό και όχι υγρό σώμα.

Product added to compare.